top of page

Do Kudlovic se po 25 letech vrací Tatra!

Chceme Vám tímto článkem představit následovníci po Tetě Kateřině, naší novou maličkost - Bertu!

Do Kudlovic dorazil pozdní ježíšek v podobě nové prvovýjezdové cisterny. Obrovský dík patří paní starostce a zastupitelům obce Kudlovice, kteří nejprve schválili účast v soutěži a následně i nákup nové cisternové automobilové stříkačky z obce Velké Losiny.



Co se vlastně stává naší prvovýjezdovou cisternou Bertou? Jedná se o CAS24 na podvozku Tatra T815 4x4 z roku 2000 s osmiválcovým motorem o zdvihovém objemu 12667 cm3 a výkonu 255kW. Ten je přenášen na manuální 12-ti stupňovou převodovku, kterou například na Dakaru ve stejném období vyvíjela a testovala samotná Česká legenda, Karel Loprais. Nová technika přepraví kompletní družstvo v počtu 1+5, což je o 2 hasiče méně než u naší předchozí Liazky. Pro účely přepravy více hasičů na místo zásahu (například rozsáhlejší požár) slouží nyní dopravní automobil Renault Master. Co se týká samotné nástavby Berty, ta dokáže přepravit až 4000 litrů vody. V zadní části se nachází pneumatický osvětlovací stožár, čerpadlo Godiva GMA 2700 a z pravé strany je umístěn vysokotlak s elektrickým navíjením a délkou hadice 60 metrů. Automobil také disponuje odnímatelným navijákem značky Seal s tažnou sílou 68 kN, lanem o délce 25 metrů a maximální hmostností břemene 6,8 tuny. Vozidlo je doplněno o žluté prvky a šrafováním chevron na zádi.



Podívejme se, co má Berta v rodném listu. Vyrobena byla v roce 2000 a téhož roku byla předána do užívání profesionálním hasičům z HZS Olomouckého kraje, na stanici v Prostějově. Po 16 letech získala převodem hasičskou Tatru jednotka sboru dobrovolných hasičů Velké Losiny, která patří do kategorie JPOII a je předurčena i k dopravním nehodám. Právě tímto převodem se jednotka stala mnohem více akceschopnější. Po dalších sedmi letech byla místním hasičům, s pomocí dotace, pořízena zbrusu nová Scania a Tatra šla na prodej. Nyní dorazila až do Kudlovic a podobně jako před sedmi lety v Losinách, zvýší mnohonásobně akceschopnost také naší jednotky.

A poděkování patří také velitelům z jednotek z Hošťálkové a Jablůnky, kteří nás na tento prodej upozornili a následně se rozjelo jednání o koupi nové techniky.

















bottom of page